Monday, January 9, 2012

Inspirasi dais Akad Nikah

Hiiii ladies!

Hari ni mood nk update sgt membuak2. Sbb apa? Sbb soalan final exam dah siap! *jump jump* tgu utk present dpn panel vetting je.

Ok, ade entry before dis saya ada bgthu yg sy punye solemn dais nearly 80% saya DIY kan, n the theme for the deco is SHOCKING YELLOW + WHITE.

So, masa cuti yg lepas saya dgn tekun nye n rajinnye *cough cough* telah ber DIY di rumah. Jom tgk hasil yg x seberapa nih.


GAMBAR 1:

Crepe paper flower in the progress


GAMBAR 2:

Sebahagian yg dh siap utk tone paling terang


GAMBAR 3:

Sebahagian lg yg dah siap. Kali ni, saya dah campur tona terang n tona yg lebih muda/soft sket. (coz if kite guna satu tona je, nmpk cm x naik je kan. Ecehh, *bajet bagus*)


GAMBAR 4:

Yeayy! Saya berjaya hasilkan tulip drp crepe paper. Mula2, saje je buat, tp pastu tibe2 tingggggg *kua mentol atas kepala* dpt ilham nk buat sesuatu menggunakan tulip ni. Nt sy bgthu lain kali yep =]


GAMBAR 5:

Ini pula utk tona sederhana n tona paling soft (tp sy pling byk guna tona yg paling terang, supay lebih menyerlah dlm gambar nt)


GAMBAR 6:

Ok, ni sesi try secara main2 dulu, nk bajet brapa bilangan bunga yg diperlukan n alhamdullilah! Nina buat cukup! maybe nt nk tambah sket lg kot sbg back up..tkut ade yg terpeyek or whatsoever and sesi try nih mmg sekadar main2 saje, saye pin kan bunga and riben organza atas kain putih tu pun letak ala kadar je (tkut bunga penyek) nk pasang n letak kemas2, tgu di hari kejadian yep.hehe. (tp nk jgk tnya uols nih, OK ke tak OK saya buat nih?)


GAMBAR 7:

After all, cabut semua, simpan senyap2 dlm kotak n seal kan! Tgu tibe masa, baru kite bukak yep *sgt x sbr nk tgk hasil tangan sendiri. Hehhh. Sila muntah hijau*


GAMBAR 8:

Tadaaaaa, ini lah insiprasi saya utk my solemn dais nt. (credit to REN-DA BELLEZA)Ladies, doakan hasil saya nt akan jd secantik ini yeppp? As i said before, the bantal nikah, the platform,bunga kuning kiri kanan and the tirai putih tu je nina akan sewa drp bridal..yg lain2 e,g lighting nina akan guna paper lantern, pomander ball yg besar duk bergolek kt bwh dua biji tu pun nina DIY (yg pomander ni, tgu sy update entry lain yep), and tiang bunga yg terpacak kiri n kanan tu, nina dah already ada (my sis punye) suke sgt ok...sbb tiang tu agak rare jgk sebenanye kan =]


So, what says u darls? Ok tak saya buat solemnization dais cmni?or ade ape2 tambahan lg x?kindly share ur opinion here yep =] fyi, mmg skg ni I HAVE CRAZILY, EXTREMELY FALLEN IN LOVE WITH YELLOW! ni gara2 EA punye psl, n also my fren Nuown..hehe...they both ni inspired me so much to fall in love with this awesome colour. Ngeh. And and and..not only that, baju bertandang kami nt pun kaler yellow tau. Hihi (later I'll update bout our bertandang oufit which is songket bunga tabur since the concept is traditional classic) owh, rase nk update semua sekaligus je. Sungguh byk pkara yg nk di update nih =]


Our bertandang dais nt pon inspired by REN-DA BELLEZA  jgk bcoz i really love the design, simple yet very very nice and also will be DIY-ed by me *giler kuasa ok* our bertandang dais nt I will use paper fan+crepe paper flower (later I'll update..ni nk tunjuk ketidaksabaran sebenanye nih.hihi) and and and..my bridal room nt pun inspired by REN-DA BELLEZA jgk, using fan paper+crepe paper as the backdrop ( cuma the theme colour will be different lah from our bertandang dais ) **ok ok later I 'll update semua tu in details yep =]**


Oh ye, sorry sbb xde tutorial pun utk wt bunga2 crepe paper ni..sbb rasenye most of u dh tau kan camana nk buat kan..senang je kan..sesenang kacang hazel kan =] tp kalo ade org request nk tutorial, baru saya buat. Aci tak?=]


*Ya ALLAH, permudahkan lah perjalanan kami, murahkanlah rezeki kami, jauhi kami drp prasangka buruk manusia dan jadikan perkahwinan ini satu rumah barakah buat kami serta bahagiakan lah kami agar kami kekal bercinta hingga ke syurgaMu.*


Love

NinaIsofea


Published with Blogger-droid v2.0.2

10 comments:

anaztasias nora aira said...

cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!

Nina Isofea said...

Nora: kan cantik kan dais by REN-DA BELLEZA kan? Suke sgt2..hrp my DIY dais nt bole turn out mcm yg REN-DA BELLEZA jugak lah ***atau ia nya hnya angan2?** hehehe¿

Kerry Mirza said...

apesal la anda2 ini sangat rajin??jeles okkk

Nina Isofea said...

Kerry Mirza : rajin sbb bosan xde bnda nk wat selain keje hakiki..bile blik kje je, asek pk DIY je...hihi...tp kdg2 dtg juge angin malas tuuuuu..hihihi...slm kenal mirza! Saya dh folo awk si cantek! =]

sarahhernyzar said...

terbaik. hehe. bagusnya suka DIY. haha. sara ? superb big M. haha.

Nina Isofea said...

Sara: hihihi..nina saje je mengisi masa lapang kt kuantan ni life agak bosan..so tiap hari pas blik kje je, mesti rasa nk cari idea DIY..tp kdg2 en.M dtg menjelma juga,.hihihi

cikpia said...

bunga tu simpan elok2 yer..... then time saya kawen nanti saya mintak.... ha ha....... *always having the BIG M inside of me*

Nina Isofea said...

Cikpia : hehehe..boley aje dear..no problemo! Hihihi...that BIG M pun sometimes ade jugak dlm diri nina ni..=]

kaklong said...

sukeeeeeee sgt!!! :)

Nina Isofea said...

Kak long : hihihi..tq..kak long suke yg mane ni..hihihi...

The Most You Like It

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This Blog is Protected. Copyright 2012 © Design By sarahhernyzar