Friday, August 10, 2012

Review 5 : Mini Pelamin

Assalam everyone. Hari ni dah hari ke 21 kita berpuasa,hopefully amalan2 kita diterima oleh Nya. Me x sbr nk raya ni, tp mari saya review ttg mini pelamin utk majlis akad nikah yg berlansung pd 29.5.12 yg lalu.


My mini pelamin was inspired by Ren-Da Belleza's. To be honest, i heart every each of RDB's design; simple yet exclusive, cewah. And kebetulan ada satu mini pelamin tu, the design, mmg really caught my eyes, n kebetulan pulak theme kaler yg kena dgn theme saya which is Shocking yellow/Royal Yellow. Dan saya telah mengadaptasi mini pelamin itu utk nikah (first picture)


Maka, seawal December 2011, sg merancang utk mini pelamin ni. I did the research n dptkan 'bahan2' apa yg diperlukan utk saya DIY mini pelamin ni. Alhamdulillah sbb x susah pun utk cari semua brg tu. All I need ialah crepe paper, riben organza,lampu Ikea, 2 pasu bunga+bunga, bantal, kain bulu2 putih, riben organza kuning, crystal ball warna gold,platform dan kain jersey (betul ke eja camni) putih utk dijadikan tirai background.


And paling membanggakan (bangga la sgt kan), the mini pelamin was done 100% bg me myself. I had DIY -ed the pelamin all by myself! *kembang hidung jap*.Still remember lg yg sy gigih memanjat tinggi2 utk gantung those crepe paper flowers, paku itu ini, turun naik tangga n mcm2 lg. Saya juga bentangkan kain bulu2 putih (bentang n cover atas karpet, kalau x,dia akan bergerak2) utk ruang di hadapan pelamin  sy, yg mana kat situ org2 penting spt pengantin lelaki, imam, wali (ayah) dan saksi duduk di situ. The kain bulu2 tu sy beli kat brightsail Kuantan n bila bentang, nmpk cm karpet lak dia, n pling penting nmpk suci giler kain bulu2 putih tu dlm gambar, hihi. Masa duk pasang pelamin tu, Rasa perkasa sgt masa tu, hihi..walaupun masa tu ayah duk bebel dia kata darah manis jgn panjat2, biar ayah yg buat, tp sy tak nak sbb sy tringin nk tgk hasil keje sendiri, hehehhh. Sy siapkan mini pelamin ni 2 hari sebelum hari nikah. Saya siap tertido  dpn pelamin ni selepas siap pasang semua (nak kata sayang nye lah kat pelamin buatan aku nih hee) Oh ya, fyi, majlis nikah saya buat kat rumah, x buat kat masjid cam kebanyakan org buat sbb majlis resepsi dh buat kat msjid (dewan masjid), so my parents nak biar ada la jugak majlis kat rumah, so sbb tu la saya gigih men DIY mini pelamin ni, kasi nmpk meriah sikit dlm rumah kan. And mmg mlm tu sgt meriah. Rindu nak ulang semula moment tu..so the second n third picture tu la mini pelamin saya.  Sorry setakat ni sy x dpt semua gmbr lg drp OP sbb tu bagi gambar x brapa nak full n jelas sgt but I guess u guys boleh imagine rupa mini pelamin saya tu kan?hihi..bkn apa, kalau x review skrg, nt basi. Jadi sy letak je dulu mana2 gambar yg ada.


Last but not least, sy suka mini pelamin saya walaupun ia x secantik n se perfect spt yg RDB buat, hehe,yg penting, kenangan yg terpahat tu terlalu manis utk sy simpan n ingati smpai bila2.


p/s : gambar ke-4,5 n 6 tu gmbar 'pembikinan' crepe paper flowers. Owh, sgt rindukan saat2 men DIY benda alah tu semua.


Love,

Nina Isofea


Published with Blogger-droid v2.0.2

12 comments:

MiSsJue said...

NICE :)

Nina Isofea said...

tq jue =)

Nurul said...

Good job dear..love your mini pelamin=)

Nina Isofea said...

nurul: tqvm darling ;-)

jijie said...

nina.. camne nk buat? ajarkan... hehe

Nina Isofea said...

azy: okey insyaAllah nina buat tutorial nt yap..senang sgt dear.....hihi...

choclairissa@intan marliana said...

cantik awak DIY..good job dear :)

Nina Isofea said...

intan : tqvm dear..berbaloi x tdo buat benda alah ni, hihi..alhamdulillah

nur ayuni said...

cantiknyer..mcm mana nk buat bunga dgn crepe paper tu..

anaztasias nora aira said...

cantiknyaaaaaaaaaaaaaa !

Nina Isofea said...

ayuni: senang je dear buat bunga dgn crepe paper tu...kalau ada masa, nina buat tutorial yap?hehe

Nora: tq dear..hihi..pelamin nora pun apa kurangya kan..gojes gitu hihi

ct cucubi said...

chantek~~~

The Most You Like It

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This Blog is Protected. Copyright 2012 © Design By sarahhernyzar