Wednesday, September 19, 2012

Review 7 : Reception Dress

Bismilah dan Assalam...

Since zaman Universiti lagi saya pernah berangan nak pakai baju sendiri masa majlis resepsi dan Alhamdulillah ianya menjadi kenyataan. Well dress resepsi saya bukanlah totally milik saya. Pakai baju sendiri di sini bermaksud saya tidak memakai persalinan yg sudah dipakai oleh bride lain sebelum ini. Sebab? Saya suka kan sesuatu yang berbeza, plus saiz badan saya yang genit dan comel ini ala-ala Nora Danish (ahakss) tidak memungkinkan saya utk menyewa persalinan di bridal. Dan rata-rata design di bridal memang agak susah menambat hati saya dan diri saya yg sedikit cerewet ini. . Walhal bukan x cantik baju-baju tu semua. =). Lain org lain citarasa. Normal lah kan.

Okay, utk dress resepsi saya, of course pure white a.k.a putih suci menjadi pilihan sejak dahulu kala lagi. Memang tak pernah fikir nak pakai dress berwarna selain putih. Sebab? Bagi saya,putih ni warna yg sgt international. Gitew. Dan warna nya nampak rich. Plus, ianya warna favourite saya! hihi.  After few discussions with my official bridal (Kak Jai), we have agreed nak buat dress baru untuk Nina. *Yayy*. And design dress ni Nina ambil insiprasi daripada salah satu design Man Kajang. (sorry tiada gambar di sini sebab dah lupa mana Nina save dress Man Kajang tu). Tapi my own version  takde lah sebijik yg Man Kajang..dah nama nya inspirasi kan =) . Saya buat temujanji utk measurement semua tu seawal bln Dec 2011. Lebih kurang 5 bulan before wedding and Alhamdulillah everything went well. Dgn sekali sahaja ambil ukuran dan sekali sahaja fitting, which is on March 2012, the dress suits me very well!

Dan lepas tu rasa cam terus nak bawa balik dress tu dan jadi kan hak milik sendiri *berangan je lah* sebab hasilnya sangat lah awesome. Dan harganya boleh tahan tapi sebab bukan saya yang bayar saya tak kisah. Hihi. Thanks Abg ! Paling penting, saya orang pertama pakai dress tu tp lepas tu saya takde lg tengok bride lain sewa and pakai dress tu mungkin sebab saiz saya ni jarang ditemui. Hihi (saya ni pendek orang nya. Sekian) Ok jom tengok gambar. Gambar2 ni ada drp OP dan ada drp HP. So faham2 lah ya =)

Pandangan drp jauh.Simple je tapi I suka. Less is more kan


Pandangan dekat sikit. Lupa nak bagitahu, dress ni 1 piece only. Saya memang kurang gemar dengan yang 2 pcs. Hihi


Pandangan dekat sikit lagi hihi



Ini rupa dress tu waktu berjalan. Masa ni menuju ke meja beradab.



Ini pula pandangan daripada belakang. Masa ni sesi bersanding baru habis. The Bride tengah cari the Groom hilang ntah ke mana sbb nak jumpa tetamu one by one kan. Rupa2 nya dia tengah syok menulis kat guestbook! Nt Nina update tentang Guestbook yap =)


Rupa dress masa posisi duduk.*Awat dua2 muka serius sangat time ni*



Pandangan dekat masa duduk.



Dan ini pula persalinan untuk si Kacak saya. Kalau ada yang pernah baca, sepatutnya si Kacak saya pakai Sut Putih tapi last minit tak jadi sebab tailor yang saya percayakan tu tak dapat nak siapkan pada masa yang kami mahu. So, again dengan kerjasama Kak Jai, suami dapat baju baru jugak tapi bukan sut putih sebab sut tu ambil masa nak siap. Bincang punya bincang, husband setuju nak pakai persalinan baju melayu lengkap bersampin dan tengkolok bagai..sangat best sebab ikut ukuran badan beliau. Nasib baik x kena pakai baju yang ada kat bridal. Besar woo! walaupun boleh alter, tetap x sama dengan ukuran badan sendiri kan? Sbb kdg2 kesian jugak tengok  ada sesetengah pengantin hanya titik beratkan pengantin perempuan. Pengantin Perempuan je yang cantik tapi pengantin lelaki main hentam je bagi pakai baju besar. Serius saya kesian dengan kes macam tu..nampak selekeh je pengantin lelaki. (Sy tak kata kat semua, ada segenlintir) bukan apa, kita mahu sama2 cantik kan..Hihi. Eh jauh pulak melencong. So untuk baju suami saya saaaangat berpuas hati .. sbb beliau nampak lebih hensem daripada biasa! Hehh..(Of course la puji suami sendiri kan) And beliau nampak segak sekali dlm persalinan serba putih itu..hik! Terima kasih kak Jai.!

Seriously, rindu nak pakai cantik2 dan segak2 mcm tu lagi tau!

Love
Nina Isofea


8 comments:

Si Dara Ceria said...

Saya pun tak suka tengok pengantin perempuan terlalu cantik tapi tak jaga penampilan pengantin lelaki.

Kalau boleh biar sama2 cantik kan

Nina Isofea said...

Si Dara : yes u are right...sbb nina ada tgk ada je kes pengantin perempuan bukan main, tp pengantin lelaki dgn tengkolok besar, baju serebeh phtu muka pengantin lelaki pucat je n nmpk x kemas langsung...kite pulak yg tgk ni kesian kat laki dia. Hihi

nuha hayati said...

nuha pon rs x fair kalau less concern pd groom. majlis sama2..tp bride je yg lebih.

Nina Isofea said...

yap btul tu nuha..byk je case gitu..bride kemainnnn melaram tp groom serebehss n selekehsss. .nina mmg xsuka gitu, bia la sama2 cantik n segak..org bkn tgk bride je, groom pun org tgk..bkn soal hensem muka ke x..soal kekemasan..eh mbebel laks hihi

orked violet said...

cantek nye dress..serius rs cm nk wat sendiri jugak dress nnti tp kene tgk bajet jugak La..huhu

tkt tinggaL angan2 jek..huhu

BTW, saye foLLower br =)

sya-orked.blogspot.com

Nina Isofea said...

orked violet : hehe insyaALLAH angan2 awak akan jd kenyataan.keep praying\1 hehe tq for following..will folo u back dear!

Nn said...

wow gojes! salam perkenalan.....

Nina Isofea said...

Nn : heheh tq dear

The Most You Like It

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This Blog is Protected. Copyright 2012 © Design By sarahhernyzar