Monday, January 30, 2012

My Customade Reception Hijab and Veil.

Halu everybody!

How's the day treating u?Hope everything is good. Mine is very very good plus very very hectic! My schedule is full with so many activities esp regarding wedd preps n we gonna have our Kursus Kawen next week! **me likey, coz it is such a very long time we didnt see each other. Rindu okay**.

Orait, lets get back to the topic. It's bout my reception hijab and veil. Both my hijab and veil for reception will be inspired by FarahAF's solemnization veil.Again. Hihi. Coz I admire hers soo muchas! It looks so pure.

So, during CNY holiday, I have met with the designer, which is my ex-schoolmates, ANnuur Nadia, such a gorgeous designer. (pls refer the third picca. She is Very pretty aite?). We have discussed all the things and so far I am satisfied. And and, I got an affordable price. Yippe! *jump jump* plus, my wedding day will fall on her birthday and she said, she will do her very best for my veil n hijab as her birthday present too. Owh, me touching. Hiks.

And yeah, the length of my veil is not that long like Farah's. Mine is just paras pinggang only (upper than paras pinggang I guess) *bwah sikit drp tali bra* =P. I dont prefer long veil bcoz, the train of my reception dress is already long maaa, so enuff la for my bridesmaid to handle my dress train only. Plus, i am not kinda a tall person, kalo train meleret, veil meleret, not that nice to see kan? Kinda crowded. =]. We choose plain, white chiffon silk for the veil. I just cant wait to see the outcome. All i know now is 'tak sabar' okay. =]

*Ya ALLAH permudahkanlah jln jodoh kami, murahkanlah rzeki kami, jauhi kami drp prasangka buruk dan fitnah manusia serta bahagiakanlah kami agar kami kekal bercinta hingga ke syurgaMU.*



Published with Blogger-droid v2.0.2

Saturday, January 28, 2012

Inspirational Reception Dress. Me love.

Okay dearies, just a quick update.

Another wedding preps thingy which is in progress is my so-called English wedding dress.

The design will mostly inspired by the first picca. Yes, my wedding dress is in 1 piece. Simple. But I love it very much. Bcoz less is more aite? No such  kerawang2 on my dress which is not so0o me. Hihi.

But the designer will use plain chiffon silk + lace (for the part of lengan and half of the body which is sampai my pinggang only) then the rest he will use plain chiffon silk as the long train (as shown in the second picca). Owh, can u imagine it darlings? Kinda hard for me to explain. Hihi.

In conclusion, my reception dress is a combination design of these two dresses. And mine also got that blink2 diamond (as shown in the 1st picca) =) *me love* . Credit to Mr Google for the piccas. =] The dress will be ready by March InsyaAllah. Gulp! Kinda nervous to see the outcome babeyyh. =p

* Ya ALLAH permudahkanlah perjalanan jodoh kami, murahkan rezeki kami,jauhi kami drp prasangka buruk dan fitnah manusia serta bahagiakanlah kami agar kekal bercinta hingga ke syurgaMU*



Published with Blogger-droid v2.0.2

Even the crown matters to me.

Helo lovelies

Lets talk bout crown.

Hihi, for some people crown/tiara might not be a big issue in their wedding preps,but I take it  serious. Hihi *fussy me I know* peace!

And Alhamdullilah, I got my dream crowns for solemnization and reception and the feeling is phewwwww,  lega as I tot it is hard to find one before.

So for akad, I will be wearing a crown as shown in the first picca. Yeah, I will be wearing that kinda crown, sebijik bcoz the bride in the picca is the sister of kak jai (the owner of my official bridal). At first it was such a frustrated moment for me when kak jai said : " crown ni, k,jai x pnh bg bride pakai sbb k.jai buat collection shj sbb syg dgn dis crown, sbb design yg agak rare, plus k.jai takut kalu bg kt bride guna, nt pearl akan tercabut. Adik k.jai org first yg pkai"

Okay, i feel like crying but at the same time I was acting cool. Nvm lah, not a rezeki for me. Then, I was asking kak jai a crown for my reception, I ask her, if there is any crown which looks like Farah AF's crown (the big-sized crown) which is obviously can be seen from far far away, hihi..again, k.jai said: "sorry nina, xde, k.jai ade crown yg biase2 je, yg size x brapa besar n byk ade kaler gold" (which is not so0 me).

Spontaneously I just keep quiet. A very deep frustration. Yes, it was silent. Suddenly kak jai said :

"cmnila nina, sebenarnya crown besar mcm farah AF tu ada, tp k.jai x pnh juga bg bride guna, sbb k.jai nk buat collection peribadi, tp xpela, dgn nina, k.jai bg, tp dgn syarat, jaga crown tu elok2 ye. And crown yg adik k.jai pakai tu pun, k.jai bg nina pkai gak, tp igt tau jaga elok2"

Again, I am speechless. Yahuuuu. I got my dream crowns! K.jai then asked her assistant to take out both crowns and showed them to me *I siap try letak atas kepala lg tau* hihi. Mengada me. Then the assistant put sumthing like a label/sticker i'm not sure, but I could see my name written on the sticker which was then sticked to the edge of the crown. Yes! The crown was officially booked for me. Hihi *sorry no picca was taken at the moment i try the crowns on bcoz of the extreme excitement* hihi. Tgk kt gmbr kawen nt la yep =]

And yeah, my reception crown 80% looks like FarahAF 's crown, but the big so-called diamond tu is in crystal-white colour, not the green one okay =]

Seriously, honestly, I just cant wait to be a BRIDE!

*Ya ALLAH permudahkanlah perjalanan jodoh kami, murahkan rezeki kami, jauhi kami drp prasangka buruk dan fitnah manusia serta bahagiakanlah kami agr kekal bercinta hingga ke syurgaMU*



Published with Blogger-droid v2.0.2

Friday, January 27, 2012

Inspirational Raja Sehari outfit

Hii ladies.

Wanna share with u my inspirational Raja Sehari outfit.

The concept for my Bertandang ceremony is Traditional Classic and we choose songket as our persalinan on that day *feeling zmn2 kesultanan Melayu Melaka okay* hihi.

And our outfit will be inspired by those piccas above ;  yellow Songket Bunga Tabur. Picca crdit to my friend, Nuown.

Thank you Nuown for allowing me to tiru this concept n the outfit design. Hihi.Me and EA love it so very much!

And the pelamin also will be inspired by her pelamin,  simple n very nice aite?but it looks somehow classy+classic. Dont u agree ladies?

I just cant wait to have the feeling of Ratu Sehari. Hihi. I bet I will somehow feel very proud putting on such evergreen persalinan.

And ya, thanks again to Nuown n hubby for ur willingness to lend us all the acessories. Hihi. *sungguh sy x sbr* The bertandang ceremony will be held at Dewan Laguna Merbok (DLM) tepi swimming pool I tell u. Hihi.*me excited*. Thank u EA! And it will be held at night. It is more to Dinner Reception. EA has just booked the DLM dis evening. So, it is confirmed. How I wish to pose alongside the swimming pool. Hihi *me berangan lg*

I will upload the picca of DLM in the next entry yap? I need to have my beauty sleep from now onwards. Ok bye.

*Ya Allah, permudahkanlah perjalanan jodoh kami,murahkanlah rezeki kami, jauhi kami drp prasangka buruk dan fitnah manusia serta bahagiakanlah kami agar kekal bercinta hingga ke syurgaMU*



Published with Blogger-droid v2.0.2

Thursday, January 26, 2012

A blessing

Assalamualaikum ladies.

1st of all, I would like to thank ALLAH for everything.

Yes, dis entry comes with lotsa piccas **sorry**

I wont talk much. Let the piccas tell the story.

All I want to say is THANK YOU ALLAH. thank u for this blessing.

For those who know our love story (especially our family n my bestie "kak pah"), u know how hard we have gone through,hoW difficult our relationship is, how challenging it is, u name it. Nobody knows except these people.

And finally we reached this stage after keep hiding it for quite sometimes.

The reason (s) ? Cukup lah family shj yg tahu. Rakan terdekat shj yg tahu. (thank u kak pah for being my very most understanding friend)

Most importantly, everything went well. ALHAMDULILLAH.

I would call it a 'blessing'. The feeling is different when it comes together with family's blessing. I never felt this kinda feeling before. It is a wordless feeling. Tears were running down my cheek after the ceremony ended.

I was thinking: Is this true? Or is it just a dream? I slapped myself. Yes, I am not dreaming.

Tears will  surely be running down everytime I think bout dis.

The obstacles that we have been through will turn out to be a miracle.

Thank you ALLAH! Thank u for this BLESSING.

Thank u mak n ayah for being very supportive.

Thank you my sisters n brothers for being very protective.

Thank u my bestie kak pah for being very understanding.

And not to forget thank u my beloved fiance for being with me at anytime i need u!

P/s : the date of the big day will be revealed later. It is confirmed, but I think not now. One fine day, I will reveal it. For the sake of many people.

       : It was just a very very simple ceremony. No official photographers, no beautiful dais, no pretty and awesome oufit. Everything was simple, but with loads of blessings and happiness. What a day for us!

*Ya ALLAH, permudahkanlah perjalanan jodoh kami, murahkanlah rezeki kami, jauhilah kami drp prasangka buruk dan fitnah manusia serta bahagiakanlah kami agar kami kekal bercinta hingga ke syurgaMU*



Published with Blogger-droid v2.0.2

Tuesday, January 17, 2012

Inilah Baju nikah saya.

Hihi. Ok. Tajuk x boleh blah.
Sebenarnya nk kongsi ttg design baju nikah nina.
Dlm entry sebelum ni, sy bgthu yg sy sudah g tempah baju nikah saya.
So, design baju nikah sy adalah spt pic di bwh ni :

*picture credit to Arma Couture*

Yep, design nya sebijik mcm ni.
Tp x pastilah my tailor dpt buat sebijik mcm ni * I believe she would!*
Sy siap bg gambar kat dia. And dia terus tampal gambar tu kat log book dia. Hihi. Comel je dia.
Dan sy tak pasti dptkah sy kelihatan cantik apabila memakai nya =) *I hope so*. Hihi
Takpe lah kalo org lain x nmpk cantik asalkan cantik di mata lelaki kesayangan sy. =]

Oh ya, bhgian hjung lengan tu, sy punye xde yg ropol2 tu ye. My EA x suke kata nya, hihi, and sy sendri pon x suke jgk ropol2 tu.
Baju nikah sy nt mmg kain nya plain dan meleret mcm dlm gambar ni. Knapa sy pilih kain plain? Sbb nt pas kawen, bhgian meleret tu sy akan mtk tailor potong pd kelabuhan yg normal sbb nya nk recycle pakai pd hari raya nt. Jimat. ( x lama pas sy kawen, dah nk posa n raya time tu) Oh ya, maybe di bhgian dpn kain tu nt sy akan patch lebihan beading (yg drp baju punye kain) heh. Korang dpt imagine x ni.hihi

Ok la, itu shj, hihi..semoga baju nikah idaman hati ni will turn out as I imagine. X sbr nk g fitting baju ni. The tailor is veeeeery nice. Dia ckp, pas siap dia akan panggil nina nk suh fitting, then kalo nina rasa x puas hati, bgthu kt dia mana yg x kena n dia akan alter smpai puas hati! Lega mendengar nya. Lagi, yg buat nina tersenyum kambing bile die ckp : "body nina mmg mantap. Untung husband u. keep maintain this figure ya nina"

Hahah. Nk tergelak rase nye. Mantap? Keep maintain this figure? Owh auntie, saya ni gemox lah. Hihi *tp skg dlm proses diet yep* ecehhhh.

Oh ya, kalo kamu semua perasan, blog nina sudah berwajah baru. Credit to Cik Sarah Hernyzar..TQVM darl! And TQ jgk sbb sudi melayan kerenah nina nak itu, nk ini utk blog ni. Nk hrp kan nina mmg haremmmm lah nk buat kan.hihi. Tq again sara!

*Ya ALLAH permudahkan lah jln jodoh kami, murahkan rezeki kami, jauhi kami drp fitnah n prasangka buruk manusia serta bahagiakanlah kami agar kekal bercinta hingga ke syurgaMU*


posted from Bloggeroid

Monday, January 16, 2012

Inspirasi kad kawen



Okay, hari ni sy nk cerita sikit ttg kad kawen saya.

Hihi, 1st of all, kad sy belom tempah lg ye.insyaALLAH, cuti CNY ni sy nk g tempah awal2, senang if ade correction ke ape kan.

Spt yg sudah sedia maklum, my reception theme is TIFFANY BLUE+WHITE, dan harus lah kad jemputan sy juga menyelitkan tema yg same.

All I need is just a simple design, no bunga2, no kartun2,  no kerawang2. Hihi. Sebab? Kata nk buat konsep modern english. English concept is just simple, but it should look elegant, ecehhh *elegant la sgt nina kan* =p

Okay, dlm tiga pix di atas, agak nya yg mna satu pujann saya yep?

Hihi..jwpn nye opkos la gambar yg pertama tuuuuu.

Kali pertama tgk design ni, mmg terus fall in love, terus save gambar n terus ckp kt diri sendiri: "nina, stop dah survey design kad, enuff with dis one. Dah cukup cantik".hihi

So, nt nina plan nk print kad warna putih plus wordings kaler hitam (spt gambar yg pertama tu) , then ribbon tu saya akan DIY.Dah bgthu kat my sis bahawasanya keje meletakkan ribbon tu akan saya serah pd beliau setelah kad dah siap nt. And something yg mcm brooch kt ribbon tu, maybe saya akan gantikan dgn manik pearl 3 biji..OR kalo jupe brooch kecik mcm tu, lg bagus kan? Ada idea tak awak2 semua? Mana nk cari brooch (erkk, betul ke benda tu brooch ek)..

And the wordings kat kad tu pun nt (I mean wordings kat muka dpn kad saya nk letak nama kami berdua dan date shj.(spt yg tertera dlm gambar) bcoz it is so000 English.hihihi. Oh ya, kad ini hnya lah utk VIP guests shj ya. VIP here refers to my close friends of course n close family. Tetamu biasa, saya still akan print kad yg sama, cuma maybe nt saya akan 'tempek' riben kat penjuru kad shj lah kot, but then riben still kaler tiffany la. =] (erk, korang dpt imagine tak)

And nt utk VIP ni saya mahukan ia dicetak in English language (hihi, nk sgt English concept kan) =] *still searching for the beautiful wordings  to put into the card)

Tak sabar rasa nya nk tgk kad kawen tertera nama sendiri.  Dan tidak sbr utk merasai feeling yg sgt indah itu. Ya, sgt tidak sbr.

*Ya ALLAH! permudahkanlah jln jodoh kami, murahkanlah rezeki kami, jauhi kami drp fitnah & prasangka buruk manusia serta bahagiakanlah kami agar kami kekal bercinta hingga ke syurgaMU*



Published with Blogger-droid v2.0.2

Thursday, January 12, 2012


Hiii semua.

Okay, hri ni nk cerita sikit ttg reception theme nina.

Dlm entry sebelum ni, nina pnh gtahu nk buat theme  peachy pink+white kan.

As time goes by, after discussing with EA, we have decided not to choose peachy pink anymore

Ok, spt yg dh ditunjukkan dlm gambar, TIFFANY BLUE+WHITE will be the theme for our reception nt.

This idea of tiffany blue comes from my beloved EA lah. Dia kata colour nih cm x ramai org guna,. *erk, yelah tu abg.hihihi*

And yesss, saya mmg betul2 sudah jatuh hati dgn TIFFANY looks classy aite? *ecehh*

And and and..this is confirmed! Tanak tukar2 dah. Lgpun, bhn2 DIY utk rception dah siap beli n dah siap pon separuh *DIY  lg* hihi.. Uol jgn igt jina nk DIY pelamin rsepsi pulak ye..hihi, pelamin kat dewan opkos nina amek dgn bridal okey, nina cume DIY yg ringan je utk deco e.g, centerpiece, pomander ball, guestbook&candy buffet corner, benda ciput2 je saya DIY. Hihi.Cume kan, kaler Tiffany ni cm susah sket nk cari.. Berpeluh ketiak g mencari deco thingy in tiffany blue. Cth nya, nk cari artificial tulip in tiffany colour, oh mak aii, susah sgt..nk cari crepe paper tiffany pon susah (tp ada la, cume agak rare nk jupe) hmm,ape lg yg susah nk cari dgn tiffany nih..haa, beads lagi lah kan susah nk ada kaler takpe, I wont give up, TIFFANY punye pasal.hihi

Ok, semua gambar di atas adalah hasil carian google..n pd tuan empunya gambar, nina pjm gambar awak ye =]

So, camna?  Ok kan kaler nih? And..what is ur reception theme darls? Share with me here =]

*Ya ALLAH permudahkanlah perjalanan kami, murahkanlah rezeki kami, jd kan lah perkahwinan yg bakal dibina ini sbg rumah barakah buat kami serta bahagiakanlah kami agar kekal bercinta di syurgaMU*



Published with Blogger-droid v2.0.2

Wednesday, January 11, 2012

Giant Paper Rose

Ok lets DIY-ing darls!

Heheh..jom la tgk the wordless tutorial from me! (hehehh, not really from me actually, but it is taken from Green Wedding Shoes page)

Blog ni best gile ok. Byk tutorial DIY thingy from dis blog (well, sy kan ratu DIY skg.heheh.*pangggggg* tampar sebijik.) and I really inspired by their artwork! Sampaikan ptg td pas abes kje, terus g beli bhn..n weekend ni nk start buat *jump jump*.

Oh ya, uol phm kan tutorial ni eventho without any instructions kan?hihi..act, dia mmg ade bg instruction, tp saje je sy letak gambar je, rasa lg mudah kan. Tp if uol nk detail lg, bole terjah terus ke page ni : It's awesome!

Sgt x sbr nk buat GIant rose ni. Cantek sgt kan. Oh ya, nina nk buat apa dgn Giant rose ni?hihi. Nina nk buat slh satu drp props utk pre wedd hjung februari ni..and maybe juga nk wt deco utk dlm dewan nt. And maybe juga props utk outdoor nt*erk,  tamak nye, semua nk DIY, sempat ke ni* Pray the best yep for me =]

Nota kaki : td my kak yusmainie call me n she said my customade tudung&veil for solemnization is 90% done, n die suh dtg tgk if ade part yg xpuas hati. Dup dappp duppp dapppp

Okay ladies, will see u again in next entry ( kite bcerita ttg reception pulak yep ) =]

*Ya ALLAH,  permudahkanlah perjalanan kami, murahkanlah rezeki kami, jd kan lah perkahwinan yg bakal dibina ini sbg rumah barakah buat kami serta bahagiakan lah kami agar kami kekal bercinta hingga ke syurgaMU*



Published with Blogger-droid v2.0.2

The Most You Like It

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This Blog is Protected. Copyright 2012 © Design By sarahhernyzar